DNS Kayıt Tipleri

 

DNS kayıt türlerine geçmeden önce DNS’in, alanı adı sistemi anlamına geldiğini ve bir web sitesine ait domaini sunucunun IP adresine yönlendirmek için kullanıldığını hatırlatmakta yarar var. Alan adlarını gerçek web sunucularına bağlayarak İnternet üzerindeki trafiğin yönlendirilmesine yardımcı olan DNS, web tarayıcısına girilen URL’yi o web sitesinin verilerinin depolandığı sunucunun IP adresine bağlamaya çalışır. Ayrıca DNS, alan adlarını değiştirmeden hosting sağlayıcınızı değiştirmenize olanak tanır. DNS’in verileri alan adlarıyla ilişkilendirmesi alan adınıza gelen trafiğin hem web sitesi hem de e-posta açısından doğru şekilde yönlendirilmesini sağlar. DNS kayıtları, bir alan adını web tabanlı bir hizmetle ilişkilendirir. Her web sitesinin belirli bir IP adresi vardır ve DNS kayıtları, bu IP adresini alan adıyla eşleştirir, böylece kullanıcıların domainlere karşılık gelen sayısal değerleri hatırlamasına gerek kalmaz.

DNS Kayıt Türleri

DNS protokolü, farklı amaçlar için kullanılabilecek birçok farklı kaydı tanımlar. Fakat en sık kullanılanlar şunlardır: 

Address (A):

Bu kayır türü domaininizi belirli bir IP adresine yönlendirildiği için sunucu değişikliğinde güncellenmesi en önemli olan DNS kaydı türüdür. Bir alan adını veya bir alt alan adını bir IPv4 adresine yönlendirmek için kullanılır

En çok kullanılan kayıt türü denilebilir. Örnek olarak alan adınıza bağlı “www” alt alan adının, web sitenizin barındırıldığı sunucu IP adresine yönlendirilmesinde kullanılır.

CNAME (Canonical Name):

Bu tip DNS kayıtları, bir alan adını diğerine yönlendirmenizi, bir alt alanı birincil veya standart alanla ilişkilendirmenizi sağlar.

CNAME’i kullanarak, diğer host adlarını bir resmi (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz.

  • ftp.saygili.org CNAME saygili.org
  • mail.saygili.org CNAME saygili.org
  • ssh.saygili.org CNAME saygili.org

CNAME kayıtları, domaininizi ftp.domaininiz.com, mail.domaininiz.com vb. vasıtasıyla görüntülemenize yardımcı olur. Uygun bir CNAME kaydınız yoksa bu tip adresleri kullanarak, sunucunuza bağlanamazsınız.

NS (Name Server):

NS (Name Server), web sunucularına çok benzer sunuculardır. Ancak, web siteleri veya web uygulamaları sunmak yerine DNS kayıtlarını depolayacak şekilde yapılandırılmışlardır. NS’ler alan adı kayıt şirketi tarafından belirtilmelidir. Herhangi bir DNS kaydını değiştirmek istediğinizde, NS’lerdeki DNS kayıtlarını da değiştirmeniz gerekir.

 

MX (Mail) kayıtları:

MX kaydı, alan adınıza gelen e-posta iletilerinin hangi sunucuya yönlendirileceğinin bilgisini içerir. 


Priority olarak adlandırılan değer iletilerin hangi öncelik sırasında belirtilen sunuculara yönlendirileceğini belirleyen değerdir. Alan adınız için birden fazla MX kaydı tanımlayabilirsiniz. Bu durumda iletileriniz öncelikli olarak en düşük Priority değerine sahip sunucuya, bu sunucudan cevap alınılmazsa sıralamadaki diğer sunuculara yönlendirilir.

TXT:

Domain sahiplerinin belirli domainler ile belirli metinleri veya cümleleri ilişkilendirmelerine izin veren DNS kayıtlarıdır. Bu tip kayıtlar özel amaçlı kayıtlardır. Genellikle spam e-posta gönderimleri engellemek için düşünülmüş kurallardan biri olan “SPF” kayıtlarını tanımlamak için kullanılır.

PTR (Pointer Record):

Pointer kayıtları, A kayıtlarının tam tersidir ve Reverse Maps(ters haritalar) olarak adlandırılan bir dizi zone file’da kullanılır. Adından da belli olduğu üzere bunlar ters haritalama yaparlar: Ip adreslerini host adlarına çevirir.

SOA (Start Of Autority):

Tüm zonelardaki(bölgelerdeki) ilk kayıttır. Bir DNS Server’ın o zonedan sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır. Yani belirli bir zone için primary dns server’ın parametrelerini tanımlamak için kullanılır. Zone versiyonu, zone yönetimi, zone da bulunan datanın ve name server bilgileri Soa kayıtlarında tutulur.

AAA (Address Record):

A kaydı ile aynı işi yapar yani hostnameleri ip adresleri ile eşler ama ip V6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayıttır.

Hadi durma sende yorum yap

Daha yeni Daha eski

Comments