PHP Kullanımı

PHP ile yazılım geliştirmeye başlamak için .php dosya uzantısına sahip bir düz metin dosyası oluşturun ve bunu Notepad, Notepad ++, NetBeans, Visual Studio Code veya PHPH Storm gibi herhangi bir editör/ide ile açın. Bu PHP dosyası, herhangi bir HTML kodunun yanı sıra PHP komut dosyası kodunu içerebilir. Öncelikle bir HTML 5 web belgesi için aşağıdaki kod bloğunu ekleyerek başlayın.

PHP kodu, bir web belgesinin herhangi bir yerine birkaç farklı yolla yerleştirilebilir. Standart gösterim, kodu <?php ve ?> ile sınırlandırmaktır. Buna PHP kod bloğu veya sadece bir PHP bloğu denir.

<!doctype html>  
<html>  
  <head>  
     <meta charset = "UTF-8">  
     <title> PHP Testi </title> 
  </head>  
  <body> 
  </body> 
</html>

 

Bir PHP bloğu içinde, PHP motorunun PHP modunda olduğu söylenir; bloğun dışında, motor HTML modundadır. PHP modunda, her şey PHP motoru tarafından ayrıştırılır (yürütülür), HTML modunda ise her şey oluşturulan web sayfasına herhangi bir ayrıştırma olmadan gönderilir. 

<?php ...  ?>

PHP moduna geçmek için ikinci gösterim, php bölümünün dışarıda bırakıldığı ilkinin kısa bir sürümüdür. Bu gösterim daha kısa olmasına rağmen, PHP kodunun taşınabilir olması gerekiyorsa daha uzun olanı tercih edilir. Bunun nedeni, php.ini yapılandırma dosyasında kısa sınırlayıcı desteğinin devre dışı bırakılabilmesidir. 

<? ...  ?>

Bir betik dosyasındaki son kapanış etiketi, dosya hala PHP modundayken sona erdirmek için bırakılabilir.

<?php ...

PHP 7'de desteği kaldırılan diğer kullanım şekilleri;.

  • <script language = "php"> ... </script>
  • <% ... %>

Metin Çıktısı Alma

PHP'de metin yazdırma, echo veya print ifadeleriyle yapılır. Her ifadeyi diğer ifadelerden ayırmak için noktalı virgül (;) ile bitmelidir. Bir PHP bloğundaki son ifade için noktalı virgül isteğe bağlıdır.

<?php
   echo  "Merhaba Dünya";
   print "Merhba Dünya";
?>
 
PHP 5.4'ten itibaren <?= bu ifade devre dışı bırakılmıştır. 
 
<?= "Merhaba Dünya" ?>
 
Bir web sayfasında görüntülenen metnin her zaman HTML <body> </body> etiketleri arasında yer alması gerektiğini unutmayın.
 
<body>
      <?php echo "Merhaba Dünya"; ?>
</body>
 
 

Hadi durma sende yorum yap

Daha yeni Daha eski

Comments