PHP Nedir?

PHP, dinamik web siteleri ve etkileşimli web uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir sunucu tarafı programlama dilidir. PHP kısaltması başlangıçta Personal Home Page anlamına geliyordu, ancak işlevselliği arttıkça bu PHP: Hypertext Preprocessor olarak değiştirildi. Bu kısaltma, PHP kodunu girdi olarak alması ve çıktı olarak HTML üretmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, kullanıcıların PHP tarafından oluşturulan web sayfalarını görüntülemek için herhangi bir yazılım yüklemelerine gerek olmadığı anlamına gelir. Gereken tek şey, web sunucusunda betiği yorumlamak için PHP'nin kurulu olmasıdır. PHP'nin ilk sürümü Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulmuş ve 1995 yılında piyasaya sürülmüştür. O zamandan beri PHP, basit bir betik dilinden tam özellikli bir web programlama diline büyük ölçüde gelişmiştir. Dil ücretsiz olarak kullanılabilir ve açık kaynaklıdır.

HTML sitelerinin aksine, PHP siteleri dinamik olarak oluşturulur. Sitenin çok sayıda statik HTML dosyasından oluşması yerine, bir PHP sitesi yalnızca bir kaç şablon dosyasından oluşabilir. Şablon dosyaları, sitenin yalnızca PHP kodunu kullanan yapısını açıklarken, web içeriği bir veritabanından ve stil biçimlendirmesi CSS'den alınır. Bu, tek bir konumdan site çapında değişikliklere izin vererek tasarımı, bakımı ve güncellemesi kolay esnek bir web sitesi sağlar.

PHP ile web siteleri oluştururken, genellikle bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanılır. Bir CMS, web sitesi geliştirme için bir back end ve front end'den oluşan tam entegre bir platform sağlar. Front end, ziyaretçilerin siteye vardıklarında gördükleri şeyken, back end ise sitenin yöneticiler tarafından yapılandırıldığı, güncellendiği ve yönetildiği yerdir. back end ayrıca bir web geliştiricisinin şablon dosyalarını değiştirmesine ve sitenin işlevselliğini ve yapısını daha kapsamlı bir şekilde özelleştirmek için eklentileri değiştirmesine olanak tanır. WordPress, Joomla ve Drupal ücretsiz PHP tabanlı CMS çözümlerine örnek olarak gösterilebilir.

PHP, günümüzde kullanılan en popüler sunucu tarafı programlama dilidir. PHP'nin yaygın olarak benimsenmesinin nedenlerinden biri, platform bağımsızlığıdır. Tüm büyük web sunucularına ve işletim sistemlerine kurulabilir ve herhangi bir büyük veritabanı sistemiyle kullanılabilir. PHP'nin bir diğer güçlü özelliği ise öğrenme kolaylığıdır.

Hadi durma sende yorum yap

Daha yeni Daha eski

Comments