Oracle VM VirtualBox Kurulumu

Oracle VM VirtualBox, Oracle Corporation tarafından geliştirilen, farklı işletim sistemlerini bilgisayarınızda kullandığınız mevcut işletim sistemi üzerinde kullanmanıza yarayan tamamen ücretsiz bir sanallaştırma yazılımıdır. Yeni bir işletim sistemi duydunuz veya farklı bir işletim sistemini kullanmakta olduğunuz mevcut işletim sistemini kaldırmadan denemek istediğinizi varsayalım direk bu işletim sistemini bilgisayarınıza kurmadan VirtualBox’u kullanarak sanal bir makina oluşturup, oluşturmuş olduğunuz bu sanal makine üzerinde kullanmak istediğiniz işletim sistemini çalıştırabilirsiniz.

Virtualbox’u bu linkten indirebilirsiniz. 

VirtualBox’u kurmak oldukça kolaydır. Verilen linkten işletim sisteminiz için uygun olan sürümü indirerek gerekli kurulumu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. 

VirtualBox programını indirmek için tarayıcınız aracılığıyla https://www.virtualbox.org/ adresini ziyaret ettiğinizde sizi aşağıdaki gibi bir sayfa karşılayacaktır. Açılan sayfanın sol tarafında bulunan menüden “Downloads” a tıklayınız. Açılan yeni sayfada “VirtualBox 6.1.4 platform packages” altında, hangi sistemi kullanıyorsanız ona uygun kurulum dosyasını indirmek için ilgili indirme linkini kullanabilirsiniz. Windows üzerine kurulum yapacağınızı varsayarak ilgili kurulum dosyasını indirmek için “Windows hosts” linkine tıklayarak indirme işlemini başlatın.


İndirme tamamlandıktan sonra kuruluma başlamadan önce her zaman yapmanız gereken bir şeyi hatırlatmakta fayda var. İnternetten indirdiğiniz dosyalarda mutlaka hash kontrolü yapmanızı tavsiye ederim. Nedir bu hash kontrolü derseniz MD5 veya SHA256 olarak sıklıkla gördüğümüz hash değeri, dosyaların parmak izi gibidir. Dosyalar, MD5 ve SHA256 gibi karmaşık algoritmalar kullanılarak dosyanın benzersiz bir parmak izi çıkartılır. İndirmiş olduğunuz VirtualBox’ un kurulum exe’sinde öncelikle hash kontrolü yapın. Eğer kontrol sonunda birebir VirtualBox’ un sitesinde belirtilen hash değerini elde ediyorsanız, indirdiğiniz dosyada herhangi bir bozukluk ya da değişiklik yok demektir. Dosya üzerinde en ufak değişiklik olduğunda bu değer değişecektir. Eğer hash değerinde bir değişiklik yoksa programı veya uygulamayı güvenle yükleyebilirsiniz.


İndirdiğimiz dosyalar ile ilgili hash değerlerine “SHA256 checksums, MD5 checksums” linkinden ulaşabilirsiniz.
sha256sum.exe isimli programı kullanarak (ilgili exe'ye bu linkten ulaşabilirsiniz.) indirmiş olduğumuz kurulum dosyasının hash değerini kontrol edebilirsiniz.

VirtualBox kurulum dosyasının hash değerinin tespiti;


Yapılan hash kontrolü sonucunda indirmiş olduğumuz kurulum dosyasının hash değeri ile indirme sitesinde belirtilen hash değerinin birebir uyuştuğu görülmektedir. İndirilen programın kurulumunda herhangi bir sakınca olmayacağı için indirilen kurulum dosyasına çift tıklayarak çalıştırın. Açılan pencerelerde “Next”, “Next” butonlarını kullanarak kurulum işlemini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Ek Bilgi: “VT-x/AMD-V donanım sanallaştırma sisteminizde kullanılabilir değil…”  şeklinde hata alırsanız eğer, kurmuş olduğunuz bu sanallaştırma yazılımını kullanabilmek için bilgisayarınızın BIOS menüsü içerisinde yer alan “Virtualizition Technology” seçeneğini “Enabled” olarak değiştirmeniz gerektirmektedir. Aksi halde Virtualbox’u kullanamayacak ve hata almaya devam edeceksiniz.

Sanal makine üzerine kurduğunuz işletim sistemini tam ekran yaptığınızda sağda solda boşluklar oluşuyorsa “Misafir Eklentileri” kurarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. (Buradaki misafir olayı sanal olarak çalışan işletim sistemine misafir işletim sistemi denilmesinden geliyor. Misafir işletim sisteminde yapmış olduğunuz işlemler farklı bir bilgisayarda yapıyormuş gibi olduğu için kendi işletim sisteminizde herhangi bir değişiklik yapmaz. Bu yüzden zararlı yazılım analizi vs. yapıyorsanız bu işlemleri yaparken sanal makine kullanmanız yararınıza olacaktır.) (Bu işlemleri yaparken kurmuş olduğunuz işletim sistemi açık olmalı.) Ayrıca misafir eklentilerini kurduktan sonra klasör paylaşımı ile dosya aktarımı yapmanızda mümkün olacaktır.


VirtualBox’a misafir eklentilerini kurduktan sonra klasör paylaşımı ile dosya aktarımı yapmanızda mümkün olacaktır. Misafir eklentilerini indirmek için VirtualBox indirme sayfasında bulunan "VirtualBox 6.1.4 Oracle VM VirtualBox Extension Pack” başlığı altında yer alan “All supported platforms” isimli indirme linkini kullanabilirsiniz. İlgili eklenti dosyasını indirdikten (yine aynı şekilde hash kontrolü yapmanızı tavsiye ederim) sonra çift tıklayarak gerekli eklentileri yükleyebilirsiniz. VirtualBox’u daha yüksek bir versiyona yükselttiğiniz takdirde bu eklentilerinde bir üst versiyonunu yüklemeniz gerektiğini unutmayınız.

Gerekli tüm kurulumları tamamladıktan sonra sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacaktır.






Hadi durma sende yorum yap

Daha yeni Daha eski

Comments