Hyper-V, Microsoft tarafından geliştirilen, fiziksel bir bilgisayar üzerinde birden fazla sanal işletim sistemi kurulumu yapıp, hepsini aynı anda kullanabileceğiniz bir sanallaştırma çözümüdür. Hyper-V, yalnızca 64 bit işlemcileri desteklemektedir. 32 bit işlemcilerde Hyper-V desteği bulunmamaktadır. 64 bit tabanlı sistemler için, HyperVisor tabanlı bir sanallaştırma gerçekleştirir. Bu sanallaştırma teknolojisini kullanırken hem 64 bit hemde 32 bit işletim sistemleri kurulumlarını gerçekleştirebilirsiniz.
Hyper-V, günümüzde kişisel Windows sürümleri de dahil olmak üzere pek çok Windows sürümünde kullanılabilir durumdadır. Kişisel kullanımlar için Windows 10 üzerinde sanallaştırma yazılımları ile uyumlu çalışmaktadır.
Windows 10 üzerinde Client Hyper-V kurmak oldukça kolaydır. Aşağıdaki adımları takip ederek gerekli kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Client Hyper-V'yi Etkinleştirme
Bu adımları gerçekleştirmek için bilgisayarınızda yönetici olarak oturum açmalısınız. Yönetici olarak oturum açmadığınızda Windows özellikleri açılıp kapatamazsınız. Client Hyper-V, Windows Denetim Masası veya Windows PowerShell kullanılarak etkinleştirilebilir.
Windows Denetim Masası'nı kullanarak istemci Hyper-V'yi etkinleştirmek için;
- Başlangıç ekranına "Denetim Masası" yazarak Arama düğmesini açın ve arama sonuçlarından "Denetim Masası" öğesini seçin.
- Denetim Masası'nda "Programlar ve Özellikler" öğesine tıklayın.
- Programlar ve Özellikler bölümünde, "Windows özelliklerini aç veya kapat"a tıklayın.
- Hyper-V'nin ve tüm alt öğelerin yanındaki artı (+) işaretine tıklayın.
Hyper-V altındaki tüm alt öğelerin işaretli olduğundan emin olun. İşaretli değilse sistem BIOS'undan donanım sanallaştırma desteğini etkinleştirin.
Yorum Gönder