Whois

Whois kaydı, domain sahibi tarafından domain satın alınırken girilen kayıt bilgilerini içermektedir. Whois bilgilerinden hedef sitenin domain kaydını yapan kişinin eposta adresi, fiziki adresi, telefon numarası, adı, soyadı, name server (dns) bilgileri, domain kayıt, güncelleme, bitiş tarihi gibi bilgiler bulunur. Tüm bu bilgiler saldırganlar tarafından whois sorgusuyla kolayca elde edilebilir. Kali Linux üzerinde whois aracı hazır olarak gelmektedir. Terminali açtıktan sonra whois komutunu kullanarak istediğiniz bir adresin whois bilgilerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Whois ile elde edilen bilgiler, domain sahibi tarafından güncellenen bilgiler kadar doğrudur. Domain kaydı yapılan şirkete yanlış bilgiler girilmişse elde edilen bu bilgiler sizi yanıltabilir. Ayrıca domain kaydı yapan kişi/kurum tarafından whois koruma hizmeti alınıyorsa bu bilgilere erişim engellenebilir. Her zaman whois ile elde edilen bilgilerin doğruluğunun kesin olmadığını aklınızdan çıkarmayınız.


Kullanım şekli;

whois <hedef-domain>

Kali Linux'ta terminali açıp whois saygili.org komutunu girip enter'a bastığınızda saygili.org domainin whois bilgilerine kolayca ulaşırsınız. Ayrıca online olarak whois sorgulaması gerçekleştirebilmek için www.who.is adresini de kullanabilirsiniz.

Hadi durma sende yorum yap

Daha yeni Daha eski

Comments